Jak zrobić zdrową pizzę? Domowa pizza z pełnoziarnistej mąki orkiszowej z pomidorkami koktajlowymi, kaparami i papryczkami piri-piri

Chyba nie ma na kuli ziemskiej osoby, która by nie lubiła pizzy. Można przygotować ja na milion sposobów a dodatki dostosować do indywidualnych zachcianek. U nas w domu pizza jest zawsze podzielona na dwie części i każde z nas dodaje to, co najbardziej lubi.

Do tego przepisu użyłam pełnoziarniastej mąki orkiszowej. Orkisz to stara odmiana pszenicy więc zawiera gluten, który niezbędny jest do wyrośnięcia drożdżowego ciasta). Pizza jest nieco bardziej „treściwa”, zwarta, łatwiej się najeść mniejszą ilością kawałków. Wygląda trochę jak bułka grahamka. 🙂

Co dobrego znajdziemy w takiej pizzy?

Orkisz jest to stara odmiana pszenicy. Najstarsze ślady jego uprawy datowane są na 5 tysięcy lat p. n. e.!

Znana uzdrowicielka – św. Hildegarda z Bingen uważała iż orkisz jest doskonałym środkiem leczniczym i najlepszym ziarnem zbożowym, działa rozgrzewająco i natłuszczająco oraz jest bardziej wartościowy, niż inne ziarna. „Orkisz prowadzi do dobrej krwi, daje rozluźniony charakter i cnotę zadowolenia”.

Ponadto orkisz jest bogaty w witaminy z grupy B, żelazo, miedź i tryptofan. Zawiera również sporo błonnika (11 g. na 100 g.).

Dzięki błonnikowi zapobiega zaparciom, reguluje rytm wypróżnień, chroni przez nowotworami m. in. jelita grubego, reguluje poziom cukru we krwi.

UWAGA! Orkisz, mimo iż zdrowszy od pszenicy, także zawiera gluten. Należy więc pamiętać, że jeśli mamy nietolerancję czy nadwrażliwość na gluten – mąka orkiszowa jest niewskazana.

Drożdże również bogate są w witaminy z grupy B, szczególnie B2 – ryboflawinę mającą istotny wpływ na odporność organizmu, B9 – kwas foliowy szczególnie ważny dla kobiet w ciąży, oraz B12 regulującą procesy metaboliczne białek, węglowodanów i tłuszczów w organizmie (dla dociekliwych – cykl metylacji).

Ponadto w drożdżach znajduje się witamina H – biotyna, dzięki której wzmacniamy włosy, skórę i paznokcie. Drożdże są częstym składnikiem preparatów na ich wzmocnienie.

Jak zrobić zdrową pizzę

Składniki na dwie takie pizze jak na zdjęciu (ok. 35-40 cm.):

500 g. ( ok. 3,5 szklanki) mąki orkiszowej pełnoziarnistej
50 g. drożdży świeżych / 8 g. (torebka) drożdży instant
ciepła woda
łyżeczka soli
kulka mozzarelli
pół czerwonej cebuli
garść pomidorków koktajlowych
łyżka kaparów
papryczki piri-piri (wg upodobań)
pół szklanki koncentratu pomidorowego
łyżeczka ziół prowansalskich
łyżeczka oregano
1 ząbek czosnku
*opcjonalnie jakieś mięsko, np. szynka parmeńska, podsmażona kiełbasa

Mąkę przesiać przez sitko do dużej miski, wkruszyć lub wsypać drożdże, sól i stopniowo dodawać ciepłą wodę aż ciasto będzie miało odpowiednią konsystencję. Ciasto wyrabiać około 10 minut, po czym ostawić je pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

W międzyczasie pokroić cebulę, mozzarellę i pomidorki przygotować oraz sos – koncentrat pomidorowy zmieszać z łyżeczką oregano i opcjonalnie dodać nieco wody jeśli sos wydaje nam się zbyt gęsty.

Jak ciasto wyrośnie, wyjąć je na stolnicę i dodać zioła prowansalskie.

UWAGA! Zioła można dodać jedynie po wyrośnięciu ciasta ponieważ podobnie jak czosnek mają właściwości antybiotyczne i zabiłyby drożdże. 🙂

To jest dobry moment na włączenie piekarnika na 180 stopni (góra-dół, bez termoobiegu).

20170611_160123

Z tak przygotowanego ciasta uformować dwie kulki i rozwałkować.

20170611_160556.jpg

Pizzowy placek przełożyć na blaszkę piekarnika wysmarowaną masłem klarowanym lub innym tłuszczem odpowiednim do wysokich temperatur i wsunąć do pieca na ok. 10 minut.

Podrośniętą pizzę posmarować sosem i ułożyć na niej dodatki. Mozzarella powinna być na spodzie.

20170611_163028

Pizzę piec w temperaturze 180 stopni (góra-dół, bez termoobiegu) przez około 20-30 minut. Po tym czasie można włączyć na kilka minut opcję grill aby zrumienić pizzę od góry.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s